13 januari 2019

Bloem van het seizoen: de tulp!

Tulpen – ik denk wel de meest bekende Nederlandse bloem. Vraag iemand naar typische Nederlandse dingen en je hoort al snel die ene bloem, de tulp. Wist je dat tulpen eigenlijk helemaal geen Nederlandse bloem is? De tulp komt van oorsprong eigenlijk uit het verre oosten, zoals Iran, Kazachstan en Afghanistan. Via handelaren kwam deze bloem in Turkije terecht en van daaruit in Europa. De Nederlandse plantkundige Carolus Clusius heeft de tulp rond 1593 in Nederland voor het eerst met naam en toenaam geïntroduceerd.

Bron: http://www.voorbeginners.info/bloemen-en-planten/tulpen.htm

Iedereen kent de tulp wel, en zo langzamerhand liggen de bloemenwinkels en supermarkten er weer vol mee. Voor mij staat de tulp altijd voor het beginnende voorjaar, al duurt dat natuurlijk nog wel even. Na alle drukke feestdagen vind ik de tulp altijd een leuke, vrolijke bloem om in huis te hebben. Tulpen heb je in zo’n beetje alle kleuren. Vaak zie je ook gemengde bossen met verschillende kleuren, of bossen tulpen met leuke takken ertussen. Alles kan! Maar ook een simpel bosje met alleen tulpen staat al heel gezellig.

20190112_161807

Ik heb afgelopen week ook weer mijn eerste bos tulpen gekocht! Yay! Ik koos dit keer voor een rode kleur. Ik heb alleen een bosje tulpen genomen, verder niks erbij. Na de drukte van de kerst vind ik deze eenvoud wel fijn in huis.

20190112_161412

Nu heb ik geluk met mijn moeder. Zij is bloemist en ik kan altijd bij haar aankloppen voor advies als het gaat om bloemen en planten! Zij gaf mij een paar verzorgingstips voor tulpen en deze deel ik nu met jullie!

De eerste tip was er meteen één die ik nog niet eerder had gehoord: wanneer je tulpen hebt gekocht, laat ze even een half uurtje in een beetje water met papier er nog om acclimatiseren. Met het papier eromheen kan de tulp even rustig wennen.

20190112_161437

Goeie! Deed ik nooit.. Oeps, sorry mams.

Dan het afsnijden. Dat je bloemen het beste even kan afsnijden voordat je ze op de vaas zet, weet denk ik bijna iedereen wel. Maar de ene bloem moet schuin, de ander recht, sommige hoeven ook weer niet per sé… Pff! De tulp kan je het beste recht afsnijden. Gebruik hiervoor een mesje en geen schaar. Dit geldt (volgens mij…) voor elke bloem. Wanneer je namelijk een schaar gebruikt en de steel knipt, knijp je de steel dicht. De bloem kan dan minder goed het water opnemen. Met snijden voorkom je dit. Ik vind een simpel schilmesje het makkelijkste.

20190112_161513

Pas je goed op je vingers?

Nadat je de bloemen hebt afgesneden, zet je ze op water. Nu vind ik dit ook altijd een lastig dingetje. Bij rozen weet ik dat er best een flinke laag water in de vaas mag. Bij tulpen hoeft dit niet. Een laagje van ongeveer 7cm is voldoende. Tip van mams: pak een glazen vaas. Tulpen hebben het liefst een klein laagje, maar gebruiken dit snel. In een glazen vaas zie je meteen wanneer het water bijgevuld moet worden.

20190112_161900

20190112_162008

Gelukt? Yes! Zoek een mooi plekje voor je vaas en geniet lekker van je mooie bos. Ik heb gekozen voor een grappige vaas en heb deze naast de tv gezet.

20190112_162317

Wat vond je van deze tips? Heb je er wat aan gehad?

En ik ben benieuwd: heb jij al tulpen in huis?

© 2017 - 2021 Casa Lien | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel