#groenopwoensdag

Binnenplanten sproeien

Yay, #groenopwoensdag is nieuw! Ik ga proberen om elke week een blog te schrijven over bloemen of planten. Dit kan heel breed zijn: een bepaalde soort uitlichten, verzorgingstips, stylingtips, etc. Even een sidenote: ik heb al vaker geroepen dat ik vanaf nu echt elke week een blog ga schrijven, ik neem het me ook altijd weer voor en vind het super leuk om te doen, maar toch komt het er vaak niet van. Poging nr ontelbaar dus, maar we gaan het weer proberen haha. Ik ben wel heel enthousiast over deze rubriek dus dat scheelt al de helft, en heb al genoeg ideeën om over te schrijven voor het eerste halfjaar denk ik! ? Heb jij verzoekjes, vragen of ideeën, stuur vooral even een berichtje, dan kan ik het in een volgende blog meenemen!

Maargoed, deze week dus voor het eerst een #groenopwoensdag blog! Waarom #groenopwoensdag? Urban jungle is dé trend. Je ziet overal steeds meer mooie planten en bloemen in huis en dat vind ik alleen maar super leuk. Ook hier begint de collectie aardig uit te breiden.. Ik heb net even geteld en zit toch al aan bijna 40 planten in huis, haha… Ik krijg regelmatig vragen over verzorging, of welke plant leuk staat in welke pot, of welke bloemen in welke vaas, etc. Het leek me leuk om hier eens wat uitgebreider op in te gaan dus zo is #groenopwoensdag ontstaan! Nogmaals: stuur vooral even een berichtje, PBtje op social media of een mailtje als je een verzoekje hebt! Vind ik alleen maar heel leuk, haha.

Deze week dus het eerste #groenopwoensdag blog. Ik ga het vandaag hebben over het sproeien van je planten. Say whut?! Ja, ik heb ook lange tijd géén idee gehad. Nu moet ik sowieso eerlijk bekennen: toen ik net op mezelf woonde kon ik geen één plant in leven houden. Echt álles ging kapot, zo erg dat Twan op een gegeven moment zei: Lien.. kunnen we niet gewoon nepplanten kopen? Maar ik hield vol en ondertussen lukt het me aardig, oké, soms met een beetje hulp van moeders, want die heeft er toch echt veel meer verstand van dan ik!

Sproeien van je planten. Waarom zou je dat doen?

Gewoon water geven (lees: potgrond nat maken) is toch genoeg?
Meestal wel ja, maar sommige planten vinden het toch heel fijn als je ze soms ook even sproeit. Ik bedoel dan het nat sprayen van het blad. Spoiler: dit heeft te maken met de luchtvochtigheid in je kamer :)

De meeste mensen hebben planten in huis van verschillende afkomsten. Denk aan cactussen, vetplanten, maar ook planten die van nature meer vocht gewend zijn dan een droge woestijn ?. Een bekende is de Monstera of de Ficus (beide op foto hierboven te zien). Deze planten zijn van nature een hoge luchtvochtigheid gewend. In woonkamers, en zeker nieuwbouwwoningen, is de ruimte zo geïsoleerd dat de lucht erg droog is, zeker wanneer de centrale verwarming lekker staat de draaien. Om deze reden is het dus aan te raden om planten soms even te sproeien. Een cactus of vetplant heeft dit zeker niet nodig, zij komen uit droge gebieden en kunnen die droge lucht in ons huis goed handelen, maar een Monstera, Ficus of bijvoorbeeld Alocasia Zebrina doe je een heel groot plezier met een hogere luchtvochtigheid. Je zou natuurlijk een luchtbevochtiger kunnen aanschaffen, maar wanneer je, net als ik, ook veel cactussen en vetplantjes hebt, doe je die daar absoluut geen plezier mee. Een goede oplossing is dus de planten te besproeien die wél van een hoge luchtvochtigheid houden. 

Hoe doe je dit?

Er zijn meerdere opties. Sommige mensen zetten de planten die besproeit moeten worden even onder de douche (en dan niet het water op 38+ graden laten staan natuurlijk, lauw water is het beste) of tijdens een regenbui eventjes buiten. Kunnen ze zeker waarderen! Let er wel op wanneer je de plant buiten zet, het niet te koud moet zijn buiten. Heb je niet zo’n zin om met al die planten te slepen, dan kan je gewoon een plantensproeier aanschaffen. Ik vind dat sowieso fijner, want onze Monstera is bijvoorbeeld behoorlijk groot aan het worden en weegt nogal wat, dus die laat ik liever lekker op z'n plekje staan ;)

Hoe zie je of je jouw plant moet sproeien?

Ik raad sowieso aan om altijd goed het kaartje te lezen die bij je plant zit wanneer je deze koopt. Hier staat vaak op of ze een lichte plaats nodig hebben, of schaduw ook prima is, hoeveel vocht ze nodig hebben etc. Een plant die veel water nodig heeft, kan je vaak ook sproeien! Houd wel altijd in gedachte: liever te weinig water dan teveel.

Houd verder je plant in de gaten. Hoe zijn de bladeren, mooi groen of kleuren ze bruinig? Hangen ze, of krullen ze een beetje, dan is dit vaak een teken dat je plant dorst heeft. Voel ook regelmatig even aan de grond. Ja, dan krijg je vieze handen ? maar zo voel je wel meteen hoe nat de potgrond is. Sommige planten kunnen best een droge grond handelen, maar er zijn ook planten die constant wat vochtig mogen zijn.

Hieronder een lijstje met voorbeelden van planten die je zeker blij maakt met een sproeibeurt!

En nu ben ik natuurlijk wel heel benieuwd: heb jij jouw planten weleens een sproeibeurt gegeven? Hoe deed je dit (douche, buiten zetten of sprayen)? Of ga je het nu proberen? Anyway: laat het me weten! En wanneer je het leuk vindt om dit op Instagram te delen, tag mij dan @casalien.nl en/of gebruik #groenopwoensdag. 

© 2017 - 2021 Casa Lien | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel