#groenopwoensdag

Pioenroos

Een nieuwe #groenopwoensdag blog! Elke week schrijf ik een blog over bloemen en/of planten. Dit kan heel breed zijn: van verzorging tot styling, alles kan! Deze week heb ik een blog geschreven over de pioenroos!

De pioenroos is echt mijn favoriete bloem, zó jammer dat deze bloem maar zo kort te krijgen is! In deze blog vertel ik je alles over deze prachtige bloem!

Bron foto: fleurop.nl

De pioenroos vind je vaak maar twee maanden in de bloemenwinkel: meestal is dit mei en juni, maar dat is afhankelijk van het weer. Je hebt verschillende soorten pioenrozen, waarvan het belangrijkste kenmerk is of het een enkele of dubbele pioenroos is.

Ik denk dat iedereen deze bloem wel kent, je ziet ze vaak in de winkel met een redelijke kleine knop. Als je niet beter wist, zou je nooit verwachten wat voor bloem eruit komt! Zeker de dubbele pioenen vind ik echt práchtig! De pioenroos heb je in veel verschillende kleuren: wit, rood, roze (licht en donkerder) en zelfs geel.

Enkele pioenroos

De herkomst

Het gekke is, we noemen deze bloem de pioenroos, maar hij is helemaal geen familie van de roos! De pioenroos is afkomstig van de paeoniaceae-familie. Moeilijk woord hè? ?

Volgens de website van Fleurop komt de pioen oorspronkelijk uit China. Daar werd de bloem geteeld  voor haar wortels: deze zouden een koortsverlagende en bloedstelpende werking hebben. In ongeveer 1780 kwam de pioen naar Europa.

Verzorging

De pioenroos vraagt eigenlijk geen speciale verzorging. Verzorg deze bloem zoals je de meeste bloemen verzorgt en het komt al snel goed.

Een paar tips:

  • Snij de roos 2 tot 5 cm schuin af
  • Verwijder de bladeren die in het water komen
  • Zet de pioen in een schone vaas en voeg bloemenvoeding toe. Deze krijg je vaak bij de bloemist en helpt de bloem om te openen en de geur sterk te houden.
  • De pioen is wel extra gevoelig voor warmte, dus probeer ‘m op een zo koel mogelijke plek te zetten.

Verder probeer ik altijd op de knoppen te letten wanneer ik een bosje pioenrozen koop. Een knop die nog helemaal dicht zit, komt niet altijd open. Maar met een knop die al te ver open is, loop je het risico dat je bloem na een paar dagen al is uitgebloeid. Kijk dus goed naar welke bos je neemt!

Extra tips: soms worden de pioenen een beetje topzwaar en gaan ze hangen. Het helpt dan om ze wat korter te snijden. Wanneer je knop niet goed uitkomt, wilt het weleens helpen om wat extra blad weg te halen, even opnieuw aansnijden en water verversen!

  

Styling

Een bos pioenrozen op zich is al heel mooi, maar je zou er ook leuke takken tussen kunnen doen om de bos net iets specialer te maken. Ik had een paar weken geleden een héél simpel bosje, met een paar pioenen en wat kleine witte bloemetjes. Ik vond het heel simpel, maar wel erg gezellig. Ook omdat de vaas al een eyecatcher op zich is, vond ik alles zo mooi tot zijn recht komen. 

Een pioen begint als een vrij lelijk eendje, maar wanneer de bloem zich opent sta je verstelt van wat er tevoorschijn komt.

Ik persoonlijk vind pioenen mooier in een grotere vaas, zoals de Tolby of Cactus vaas. Je kan de pioenen ook korter snijden en in een leuke bol vaas doen, zoals deze vaas op houder.

Vaas Tolby

Vaas Cactus

Vaas op houder Goud

Vaas op houder Zwart

 

© 2017 - 2021 Casa Lien | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel