#groenopwoensdag

Monstera

Ik denk dat bijna iedereen deze wel kent: de Monstera plant, ook wel gatenplant genoemd! In heel veel woonkamers staat deze groene vriend te pronken. De monstera plant is er in verschillende maten: je vindt ze in kleine formaten, maar ook enorm grote exemplaren. Die laatste zijn échte blikvangers in je huis! De Monstera is echt een van mijn favoriete planten, mede door de nieuwe uitrollende bladeren verveelt deze plant mij nooit. Ik vertel je in deze blog precies welke verzorging deze plant nodig heeft!

De herkomst

Er zijn veel verschillende soorten van de Monstera. Elke soort wordt weer op een andere plek en andere momenten in de geschiedenis ontdekt, dus het is lastig vast te stellen waar elke soort precies vandaan komt, maar alle Monstera soorten komen in ieder geval uit het tropisch regenwoud. Daarom is het ook aan te raden om je Monstera plant zo nu en dan even te sproeien. Hier schreef ik al eerder een blog over, die lees je hier.

Standplaats

De Monstera is een vrij makkelijke plant en heeft geen hele speciale verzorging nodig. Wel vindt de Monstera het minder prettig om in direct zonlicht te staan. Zoek een plekje op waar de zon niet direct op schijnt, daar doe je deze plant een groot plezier mee. Zet je de plant toch op een plaats waar vaak de zon op schijnt, zul je dit merken aan gele bladeren. Het liefst staat deze plant op een plaats waar wel genoeg daglicht is, maar liever in de schaduw. 

Verzorging

Nogmaals, de Monstera plant is geen moeilijke plant. Ik heb deze plant al een tijdje en het was een van de eerste (op cactussen na) die ik in leven kon houden. Het is wel goed om te weten dat de Monstera van oorsprong uit een vochtig klimaat komt, en het dus prettig vindt om dat hier ook te hebben. Geef de plant regelmatig water, zorg dat de grond vochtig blijft en niet helemaal uitdroogd, maar let er op dat je de plant niet té veel water geeft. De Monstera houdt namelijk niet zo van natte voeten. Je kan eventueel afentoe voeding toevoegen bij het water geven, maar dit is geen must. Je doet de Monstera wel een groot plezier door hem regelmatig even te sproeien. Hiermee zorg je voor een gunstigere luchtvochtigheid en gaan de bladeren weer mooi glanzen!

Overige tips

De Monstera is een klimplant. Vaak zie je een mosstok bij de Monstera waar de plant steun aan heeft, of gewoon een paar stokken in je pot helpen ook al! De Monstera kan snel groeien en erg lang worden, en als deze te groot wordt is het ook mogelijk om hem te snoeien. Als je plant snel groeit, is het soms ook goed om hem te verpotten. Vervang de binnenpot voor een groter exemplaar, zodat de wortels meer ruimte hebben en je plant zal je erg dankbaar zijn! Het beste is om een pot te pakken die een paar centimeter groter is dan de huidige pot en verpot de plant het liefst in de lente. In de lente heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen te herstellen. In de herfst is dit, door de kortere dagen, een stuk moeilijker voor je plant. 

Waarom ik deze plant zo leuk vind

Even tussen ons: ik heb meerdere Monstera's in huis: een kleinere, een grote, en een Monkey Mask. Het verschil tussen een normale Monstera en de Monkey Mask, zit 'm in de gaten. Bij de normale Monstera zitten de gaten aan het uiteinde van het blad, alsof iemand ze heeft ingeknipt. Bij de Monkey Mask zitten de gaten in het midden van het blad, richting de nerf. Vooral mijn Monkey Mask groeit enórm snel, met meerdere nieuwe bladeren per week. Ik vind het juist zo leuk bij deze plant dat je heel goed het nieuwe blad ziet ontstaan en uitrollen. De plant is mooi van kleur en de grote bladeren zijn een echte eyecatcher. Plus, hij is makkelijk om in leven te houden! Ook een groot pluspunt ;) Daarnaast is deze plant heel makkelijk te stylen: afhankelijk van hoe groot de pot is, kan hij in bijna elke pot, maar staat ook héél leuk in een plantenstandaard!

 

© 2017 - 2021 Casa Lien | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel