Hoe creëer je een succesvol bedrijf

Laten we even beginnen met een nuancering: ik ben absoluut GEEN expert, en er zullen ongetwijfeld veel mensen zijn die mijn bedrijf niét succesvol vinden. Haal ik er een fulltime loon uit? Nee, nog niet ;) maar wel voldoende loon én ik groei elke maand weer, dus wat dat betreft vind ik mijn bedrijf redelijk succesvol. De reden dat ik deze blog schrijf is niét om jou maar even te vertellen hoe je het moet doen, absoluut niet. Maar dit is wel een van de meest gestelde vragen in mijn inbox, dus ik ga gewoon wat tips geven die mij hebben geholpen. Vele zullen cliché zijn, maar zijn wel nodig. En nogmaals: ik heb geen groot bedrijf, en ik weet ook 9 van de 10 keer niet wat ik doe. Maar misschien heb je iets aan deze tips, of vind je het gewoon leuk om te lezen.

1. Never give up!

Ja, ENORM cliché, maar wel de basis. NIET STOPPEN. Of deze vind ik ook leuk: STOP MET STOPPEN! Kijk, je kan leuke plannen bedenken, doe ik ook, en sommige zullen wel werken en sommige niet. Dat is met alles zo in het leven. Maar wat heel vaak gebeurd, is dat mensen veel te vroeg opgeven. Na een slechte dag of week zakt de moed je in de schoenen en denk je: laat maar, het ging ook wel prima zoals het altijd ging. Dus ga je weer terug naar het oude vertrouwde. Maar: de aanhouder wint! Ik lees veel boeken, zoals jullie misschien wel weten, van roman tot thriller, maar ook mindset boeken. Daar leer ik zo veel van. Meteen mijn tweede tip dus, lees zulke boeken want je gaat zó goed begrijpen wat er daar tussen die twee oren van je gebeurt! Wist je bijvoorbeeld dat je hersenen zijn ingesteld om je veilig te houden, en NIET om je gelukkig te maken? Dat verklaart dat wanneer je iets nieuws wilt gaan proberen, er altijd zo'n irritante stem in je achterhoofd zit die er alles aan doet om je ervan te overtuigen dat je dit vooral NIET moet doen.. "god wat zullen mensen wel niet van je denken, iedereen vind je een aansteller, iedereen gaat dit stom vinden, straks heb je geen inkomen meer, volgens mij roddelt iedereen over je, maar je huidige baan is toch leuk genoeg, misschien moet je niet zo moeilijk doen en gewoon tevreden zijn met wat je hebt" etc etc etc. Spoiler: iedereen heeft zo'n kritiek stem. De kunst is om er niet (altijd) naar te luisteren. Deze kritiekstem wilt je namelijk veilig houden en nieuwe stappen maken betekent onzekerheid en dat betekent dat je niet meer gegarandeerd veilig bent, want elke stap kent zo zijn risico's. Luister dus niet naar deze stem, voor zo ver mogelijk, en STOP MET STOPPEN. Want ook wanneer je de stap allang hebt genomen, zal deze stem regelmatig weer opduiken. Hier ook hoor. Na een slechte week in de webshop vraag ik me standaard af of ik niet beter gewoon weer een parttime baan ernaast kan gaan doen, zodat ik de stress van minder inkomen niet meer heb. En ga ik soms zelfs vacatures zoeken. Maar uiteindelijk geef ik de kritiekstem weer een schop onder z'n hol (sorry) en ga ik weer lekker door met wat ik graag wil en waarvan ik weet dat ik het kan. 

2. Lees boeken, luister naar podcast, etc.

Stond ook al in het vorige punt, maar je leert zo echt goed begrijpen hoe je in elkaar zit, waarom je belemmerende overtuigingen hebt. Geld verdienen is bijvoorbeeld niet vies, en rijke mensen zijn niet allemaal aso's. En het is ook niet egoïstisch of arrogant om te praten over je succes. Maar je zorgt ook dat je je blijft ontwikkelen op jouw vakgebied, kijk wat je nog meer kunt doen om zichtbaar te zijn door bijvoorbeeld een blog, podcast, youtubekanaal te beginnen of om gewoon live te gaan op Instagram. Bedenk het maar! Voor mij helpen boeken en podcasts luisteren heel erg, vooral ook omdat ik er zo veel herkenning uit haal. Ten eerste omdat ik de problemen herken die benoemd worden, maar ook omdat ik luister naar iemand die óók ambitieus is en grote dromen heeft. Word ik lekker vrolijk van waardoor ik weer meer zin heb om keihard te werken. 

3. Zorg dat je zichtbaar bent

Echt, het is niet eng om met je hoofd op social media te verschijnen. Ja, het is voor jou wel eng in het begin, maar weet dit: mensen onthouden gezichten, niet bedrijven. Als ik persoonlijk denk aan bedrijven die ik leuk vind, zie ik altijd een gezicht voor me. Zo werkt het gewoon! En nee je valt mensen niet lastig met je hoofd op social media.. als het ze niet bevalt scrollen ze gewoon door. Gaat niemand dood aan. Maar als jij jezelf niét regelmatig laat zien, zullen mensen ook nooit weten dat je er bent. Hoe vaak ik te horen krijg: wow Lien wat post je veel en wat veel stories en hoe doe je dat toch. Tja. Geen idee. Sommige mensen vinden het irritant, andere mensen vinden het leuk. Je kunt nooit iedereen tevreden houden en dat is prima.

4. Schrijf alles uit, zorg dat je heel duidelijk hebt wat je wilt bereiken

Hier liggen meerdere documenten met dromen, plannen, ambities, bedenk het maar. Dat is waar je je op focust en naartoe werkt. Heb je dit niet duidelijk voor jezelf, dan wordt het lastig. Hoe kan je bereiken wat je wilt als je zelf niet weet wat je wilt? Ik heb ook helemaal uitgeschreven hoe ik social media wil doen, hoe ik wil overkomen, welke punten ik belangrijk vind in mijn bedrijf (zoals persoonlijkheid, hardwerkend, behulpzaam etc)

5. Wees niet bang om bij te sturen

Niet alles wat je van tevoren had bedacht zal gaan werken. Joh. Dat zou nog eens makkelijk zijn, als het leven zo werkt! Maar nee, je zult moeten bijsturen. En je zult jezelf recht in de spiegel moeten aankijken. Nog een mooie: succesvolle mensen nemen altijd hun verantwoordelijkheid. Voor alles. Valt de omzet tegen, dan kan je de coronacrisis de schuld geven (doe ik soms ook hoor haha) maar je kan ook kijken wat je met deze nieuwe situatie kan doen om er wél een succes van te maken. Je hebt altijd 2 keuzes: ga je bij de pakken neerzitten of zet je je schouders eronder? Steek niet je kop in het zand, maar kijk gewoon regelmatig even wat wel en wat niet werkt. En ja dat is soms confrontrerend en niet leuk. Iedereen maakt fouten, ook de meest succesvolle mensen. Dan kijk je wat er wel heeft gewerkt en focus je daarop, of probeer erachter te komen wat misschien een nieuwe behoefte in de markt is.

6. Uiteindelijk is het gewoon DOEN DOEN DOEN

Je kunt zoveel tips verzamelen, boeken lezen, podcasts luisteren, plannen opschrijven, maar uiteindelijk zul je het vooral moeten doen. Het is hard werken. Naar mijn mening zul je er veel moeite en uren in moeten stoppen om het tot een succes te maken. Maar eerlijk: volgens mij is dat met alles in het leven. Wil je iets graag maar is het misschien een beetje moeilijk? Er is maar één manier om er te komen en dat is er hard voor te werken. Uiteindelijk moet je het gewoon doen. Je kan 10.000 mensen, webshops of wat dan ook berichten sturen en vragen om tips en tricks en inkoopadressen, hoe heb jij dit gedaan en dat, maar uiteindelijk zul je het zelf moeten doen. Je zult zelf uit moeten zoeken wat je leuk vind en wat voor jou werkt, want als iets bij mij goed gaat, wilt niet zeggen dat het voor jou werkt. En andersom. Ik zie soms producten bij anderen die lopen als een trein. Probeer ik ze zelf, is het net niks, zeg maar. Iedereen heeft zijn eigen stempel, zijn eigen stem, en daarmee zijn eigen doelgroep, en niemand kan iets precies hetzelfde doen als jij. Het kost veel tijd en dat is wat veel mensen vergeten: een webshop (of welk bedrijf dan ook) is gewoon hard werken. Zeker de eerste jaren waarin je nog weinig bekendheid hebt. En een succesvol bedrijf heb je niet van het een op het andere moment. Het klinkt soms zo makkelijk, je krijgt orders binnen en die pak je in en doe je op de post en klaar. Zo werkt het dus net niet. Er zit héél veel werk in voordat die orders binnenkomen, maar als jij dit heel graag wilt, dan heb je dat ervoor over! 

© 2017 - 2021 Casa Lien | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel